SOC 2 Belgesi Nedir, Nasıl Alınır, Kaç yıl Geçerlidir

SOC 2 (Sistemler ve Organizasyonel Kontroller 2), bir hizmet kuruluşu tarafından sağlanan hizmetlerin güvenilirliğini doğrulamak için kullanılan bir denetim raporudur. Genellikle müşteri verilerini çevrimiçi olarak depolayan dış kaynaklı yazılım çözümleriyle ilişkili riskleri değerlendirmek için kullanılır.

SOC2 nedir?
SOC 2 raporu, resmi bir SOC 2 denetiminin sonucudur. Bu raporlar, bir hizmet kuruluşu tarafından sağlanan hizmet veya çözümlerin (bir yazılım şirketinden alınanlar gibi), AICPA (Amerikan Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü) tarafından belirlenen standartlar kullanılarak Yeminli Mali Müşavir (CPA) tarafından değerlendirildiğini bildirmektedir: Aşağıda belirtilen nitelikler . – Bir CPA tarafından denetlendiğini doğrulayın. AICPA tarafından belirlenen standartlar aşağıdaki gibidir:

Güvenlik,
Kullanılabilirlik ,
İşlem Bütünlüğü,
Gizlilik
Mahremiyet

AICPA hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz: https://www.aicpa.org/

SOC 2 mi yoksa ISO 27001 mi? Hangi yöntem?
Veri koruma uygulamalarınızı geliştirmek istiyor ancak ISO 27001’e mi yoksa SOC 2’ye (Sistemler ve Organizasyonel Kontroller 2) mi uymanız gerektiğine karar veremiyor musunuz?

Eğer öyleyse, o zaman bu makale tam size göre. ISO 27001 veya SOC 2, dünyadaki en popüler bilgi güvenliği ve risk yönetimi standartlarından biridir.

Beş temel unsura bakarak hangisinin sizin için en iyisi olduğuna karar vermenize yardımcı olalım.

SOC 2 ve ISO 27001 Kapsamı
SOC 2 ve ISO 27001, hassas bilgileri korumak için tasarlanmış süreçler, politikalar ve teknolojiler dahil olmak üzere güvenlik kontrolleriyle aynı konuların çoğunu kapsar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bilimsel bir çalışma, iki çerçevenin %96 oranında aynı güvenlik kontrollerini paylaştığını gösterdi. Temel fark uyguladığınız güvenlik kontrolleridir. Hem ISO 27001 standardı hem de SOC 2, kuruluşların yalnızca uygulanabilir olduğunda kontrolleri kullanması gerektiğini belirtir ancak buna biraz farklı yaklaşırlar.

ISO 27001, veri koruma uygulamalarının yönetilmesine yönelik kapsamlı bir yaklaşım olan bilgi güvenliği yönetim sisteminin (ISMS) geliştirilmesine ve işletilmesine odaklanır. ISO 27001’i uygularken uyumluluğu sağlamak için bir risk değerlendirmesi yapmalı, güvenlik kontrollerini belirleyip uygulamalı ve bunların etkinliğini düzenli olarak gözden geçirmelisiniz.

ISO 27001’in aksine SOC 2 daha esnektir. Yukarıda bahsettiğimiz beş güven hizmeti ilkesinden oluşur: güvenlik, kullanılabilirlik, işlem bütünlüğü, gizlilik ve mahremiyet, ancak bunlardan yalnızca ilki olan güvenlik zorunlu bir standarttır. Bir kuruluş dilerse diğer ilkelere ilişkin iç kontrolleri de uygulayabilir ancak belge alması zorunlu değildir.

Pazar Uygulanabilirliği
Her iki çerçeve de küresel olarak tanınmaktadır ancak SOC 2, Kuzey Amerika (ABD, Kanada) ile daha yakından ilişkilidir.

Bu bölgelerde iş yapan şirketlerin SOC 2 ile ilgili gereksinimleri talep etme olasılığı daha yüksektir. ISO 27001’in Kuzey Amerika dışında daha popüler olduğunu gözlemliyoruz.

Sertifikasyon süreci
Her iki çerçeveyi de belgelendirme süreci için bir dış denetimi tamamlamanız gerekmektedir.

ISO 27001 için bu standarttan akreditasyonuna sahip belgelendirme kuruluşu, icra edilecek bir denetimle belgeyi verirken, bir SOC 2 tasdik raporu yalnızca lisanslı bir Yeminli Mali Müşavir yani CPA (Certified Public Accountant) tarafından verilebilir.

Görsel anlamda da ISO 27001 denetimini geçen kuruluşlar bir uygunluk sertifikası alırken, SOC 2 uyumluluğu daha resmi bir onayla belgelenir.

Zaman planlaması çizelgesi
Sertifikasyon süreci, tamamlamanız gereken üç aşama ile ISO 27001 ve SOC 2 için benzerdir.

Halihazırda çerçevenin hangi alanlarıyla uyumlu olduğunuzu ve nerede iyileştirmeler yapmanız gerektiğini belirlemek için bir GAP (boşluk) analizi yapmalısınız. Bu sürecin bir parçası olarak, güvenlik hedeflerinizi ve kuruluşunuzun hangi alanlarının kapsama dahil edileceğini de tanımlamanız gerekir.
Ardından, kuruluşunuz için hangi güvenlik kontrollerinin uygun olduğunu belirlemeli ve bunları uygulamak için gerekli adımları atmalısınız. Bu, uygulamalarınızı yazılı doküman haline getirmeye ve süreçlerinizi gözden geçirmek ve iyileştirmek için bir yöntem oluşturmayı içerir.
Son adım denetimdir. Birçok kuruluş, belirledikleri nihai hataları ele almalarına olanak tanıdığı için bir akreditasyon kuruluşuyla iletişime geçmeden önce bir iç denetim gerçekleştirir.
Uygulamalarınızdan emin olduğunuzda, bizimle iletişime geçebilir ve bir dış denetim organize edebilirsiniz. Bir belgelendirme sürecinin ne kadar süreceği, uygunsuzluklarınıza, firma yapınıza ve proje için ayırdığınız kaynaklara göre değişkenlik göstermektedir. Dış denetim öncesi her iki çerçevenin de organizasyonunda uygulanabilmesi için danışmanlık hizmeti verebilmekteyiz.

Hangi çerçeveyi kullanmalısınız?
Umarım bu yazı, kuruluşunuzun SOC 2’ye mi yoksa ISO 27001’e mi daha uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olmuştur. İlkini uygulamak ve sürdürmek daha kolay ve daha ucuzdur.

ISO 27001 daha fazla iş gerektirir, ancak kuruluşları bilgi güvenliği tehditlerinden korumak için geniş bir kapsama sahiptir.

Kuruluşunuz için hangi seçeneğin doğru olduğu konusunda sizinle görüşmekten mutluluk duyarız. Siber dayanıklılık, veri koruma, siber güvenlik ve iş sürekliliği, Bilgi Teknolojileri yönetimi ve risk yönetimi ile uyumluluk hizmetlerindeki uzmanlığımız ile desteğe hazırız.

Sistem belgelendirme anlamında hizmet verdiğimiz diğer standartlar hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://isodestek.com/danismanlik-hizmetlermiz/

Leave a Reply