SOC 2 Belgesi Nedir?

SOC 2 belgesi nedir, nasıl alınır, kaç yıl geçerlidir başlıklı bu bloğumuzda biz belgelendirme kuruluşu olarak SOC belgelendirme süreçlerinden, SOC tiplerinden, SCO 2 gerekliliklerinden, SOC dokümantasyon ve uygulamalarından bahsedeceğiz. Bu bloğun sonunda işletmelerin SOC belgesine sahip olabilmesi için kullanılabilirlik, fiziki işletme şartları, asgari ve azami bilgi güvenliği gibi standardın istemiş olduğu şartlar hakkında fikir sahibi olunacaktır.

Öncelikle SOC belgesini genellikle bilgi güvenliği, bilgi işlem, bilgi yönetimi gibi ISO 27001 sertifikasına sahip işletmeler için uyguladığımız belirtirken farklı sektördeki işletmelerin gerekli şartları sağlaması durumunda da bu belgeye sahip olabileceklerini belirtmekte fayda görüyoruz. SOC belgesini tip 1, tip 2 ve tip 3 olarak kapasite ve sektör fark etmeksizin tüm işletmeler sahip olabilmektedirler.

SOC nedir?

SOC İngilizce de “Security Operations Center” baş harflerinden oluşur. Türkçede “Güvenlik Operasyon Merkezi” uygunluk sertifikası olarak bilinmektedir.

Daha basit haliyle siber güvenlik ve risk yönetimi için uluslararası bir raporlama ve belgelendirme sürecidir.

SOC Belgesi kaç yıl geçerlidir?

SOC belgesine sahip olan işletmeler SOC belgesine bir yıl sahip olabilmektedirler. Her yıl ara denetim yapılarak işletmenin gerekli şartları sağlayıp sağlamadığı denetlenir. Uygun görülmesi durumunda belge süreci bir yıl daha uzatılmaktadır.

SOC tipleri nelerdir?

SOC belgelendirme sürecine başlanmadan işletmenin talep ettiği tipler belirlenir. SOC belgelendirmesi üç tip olarak yapılır. SOC 1, SOC 2, SOC 3 şeklinde gruplandırılmaktadır.

SOC belgesine sahip olabilmeniz için üçüncü taraf bağımsız bir şirketin/denetçilerin risk sisteminizi denetleyerek mevcutta nasıl uygulamalarınızın olduğunu, ve operasyonlarda bu uygulamaları nasıl kayıt altına aldığınız incelenir.

Denetimde 5 konu işletmeler için önem arz eder;

  1. Kullanılabilirlik
  2. Koruma
  3. Proses bütünlüğü
  4. Gizlilik
  5. Mahremiyet (Kişisel verilerin saklanması)

SOC belgesine sahip olarak devamlı izleme ve çekirdek veri analizi yardımıyla güvenlik tespitlerinin iyileştirilmesini sağlamış olursunuz.

ISO Destek olarak piyasa ve saha tecrübemizle işletmelere SOC belgelendirme, risk analizi, prosedürlerin hazırlanması, SOC 1, SOC2, SOC3 tip alanlarında raporlama ve belgelendirme hizmeti vermeye devam ediyoruz. Örnek sertifika ya da hizmet teklifi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Son olarak eğer sizde; SOC belgesi nedir? SOC açılımı nedir? SOC nedir? SOC belgesi örnek, SOC belgesi tipleri nedir, Security Operations Center nedir? Security Operations Center test raporu? SOC belgesi kaç günde çıkar? SOC belgesi fiyat? SOC belgesi ücreti? SOC belgesi nasıl alınır? İhracat uygunluk belgesi nedir? SOC uygunluk belgesi nasıl alınır? SOC belgesi nasıl alınır sorularına cevap arıysanız bize ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply